اقتصاد > مسکن - تاخیر در ابلاغ و اجرای وام 60 میلیون تومانی مسکن بیحکمت نبود و در نتیجه چانهزنیهای بین بانک مسکن و بانک مرکزی در نهایت با افزایش سود وام جدید از حدود 16 به 18.5درصد موافقت شد.
روزهای آخر مهر امسال شورای پول و اعتبار رأی داد که مبلغ وام 35 میلیون تومانی خرید مسکن که همراه با وام جعاله به 45 میلیون تومان می رسد تا سقف 60 میلیون تومان افزایش یابد. با این مصوبه میزان وام خرید و ساخت بر اساس موقعیت جغرافیایی در سه سقف 60 میلیون تومان در تهران، 50 میلیون تومان در مراکز استانها و شهرهای بالای 200 هزار نفر و همچنین 40 میلیون تومان در سایر مناطق شهری تعیین شد.
در حالی حدود دو ماه گذشته متقاضیان افزایش وام مسکن منتظر ابلاغ و اجرایی شدن این مصوبه بودند که با وجود ابلاغ بانک مرکزی در آبان ماه، این وام در شعب بانک مسکن اجرایی نشد و حتی مدیرعامل این بانک اعلام کرد که "منتظر حل شدن برخی موارد پیرامون آن و مصوبات جدید در شورای پول و اعتبار هستند".
سرانجام هفته گذشته بود که شورای پول و اعتبار تصمیم تازه ای برای میزان سود و نرخ سپرده قانونی بانک مسکن گرفت و با کاهش نرخ سپرده قانونی حساب سپرده سرمایهگذاری ممتاز (تسهیلات مسکن اوراق گواهی حقتقدم) از 10 به دو درصد موافقت کرد.
پرس و جوی موضوع این مصوبه از مقامات مسئول بانکی حاکی از آن بود که قرار بوده میزان سود وام خرید مسکن که در حال حاضر بسته به نوع دریافت وام بین 14 تا 16 درصد متغیر است تا همان سقف 20 درصد افزایش یابد اما با تمهیداتی که در این رابطه در نظر گرفته شده به حداکثر 18.5 درصد خواهد رسید.
آنطور که یک مقام مسئول در این مورد به ایسنا توضیح داده است، پیشتر نرخ سپرده قانونی در بانکهای تخصصی 10 درصد بود اما با توجه به تعهدی بودن این صندوق برای ممانعت از کسری های احتمالی به دلیل عدم تعادل مقطعی در ورود و خروج منابع، پیشنهاد این بود که نرخ سپرده قانونی صندوق حساب سرمایهگذاری ممتاز از 10 به دو درصد کاهش یابد. این کاهش هشت درصدی حدود 1.5 درصد در سود تسهیلات اعطایی به مردم تاثیرگذار است. پس در این حالت بانک می تواند در صورت کاهش نرخ سود سپرده به دو درصد، تسهیلات را به جای سود 20 درصد با 18.5 درصد به متقاضیان پرداخت کند. بر این اساس شورای پول و اعتبار هم با این تغییر شرایط موافقت کرده است. در این حالت سود تسهیلات 60 میلیون تومانی وام مسکن که پیشتر در وام 35 میلیون تومانی از طریق خرید اوراق 16 درصد و در صورت سپرده گذاری 14 درصد بود به 18.5 درصد افزایش خواهد یافت.
لبته باید یادآور شد که این سود 18.5 درصد فقط به وام جدید حساب سپرده ممتاز از طریق خرید اوراق حق تقدم اختصاص دارد و ارتباطی با وام صندوق پس انداز مسکن یک (وام 80 میلیونی) و سایر وام های مسکن بانک مسکن ندارد. در عین حال که با این افزایش بعید نیست سود وام 10 میلیون تومانی جعاله که تا کنون حدود 18 درصد بوده به 20 درصد افزایش یابد.
اقساط چقدر است؟
اما در صورتی که سود بازپرداخت وام 60 میلیون تومانی مسکن 18.5 درصد و دوره بازپرداخت 12 باشد، در روش پرداخت ساده و یکسان اقساط که معمولا توصیه می شود، متقاضی تهرانی باید حدود یک میلیون تومان اقساط ماهانه طی 144 ماه پرداخت کند. در این حالت باید برای دریافت وام 60 میلیونی حدود 90 میلیون تومان سود به بانک مسکن برگردد که مجموع اصل وام و سود را به 140 میلیون تومان می رساند.
از سوی دیگر افرادی که در مراکز استان ها وام 50 میلیون تومانی مسکن دریافت خواهند کرد مکلفند که در 12 سال ماهانه حدود 850 هزار تومان قسط پرداخت کنند که در مجموع 144 ماه سود حدود 75 میلیون تومانی به همراه خواهد داشت. وام 50 میلیون تومانی که 125 میلیون تومان بازپرداخت دارد.
همچنین وام 40 میلیون تومانی که برای سایر مناطق شهری تعیین شده هم با سود 18.5 درصد، قسط ماهانه حدود 700 هزار تومان و سود 12 ساله 60 میلیونی برای متقاضی رقم خواهد زد. این وام در مجموع باید 100 میلیون تومان بازپرداخت شود.
به هر حال به نظر می رسد با برطرف شدن موانع اجرایی شدن وام 60 میلیون تومانی مسکن از سوی شورای پول و اعتبار، بانک مسکن به زودی و در نهایت ظرف یک ماه پیش رو با تعیین سازوکاروهای پرداخت و خرید اوراق حق تقدم، اجرایی شدن این تسهیلات را در دستور کار شعب خود قرار دهد.
اقتصاد > بازارکار - اقتصادنیوز نوشت:الگوی گذران وقت جوانان نشان می دهد بیشترین زمان صرف نگهداری شخصی و مراقبت از خود می شود و کمترین زمان وقت صرف فعالیت های داوطلبانه و خیریه می شود.
همچنین این الگو نسان می دهد تفاوت چندانی میان دو جنس در گذران وقت وجود ندارد.به گزارش اقتصادنیوز، مرکز آمار گزارش گذران وقت در نقاط شهری در تابستان سال 94 را منتشر کرد. بر اساس این گزارش تفاوت چندانی میان الگوی گذران وقت در گروه های سنی و جنسی مختلف وجود ندارد و تقریبا شیوه گذران وقت در میان همه یکسان است، تنها تفاوت هایی کوچک در این میان وجود دارد.
بر اساس این گزارش زمان نگهداری از خود، آموزش، استفاده از رسانه های جمعی فعالیت های فرهنگی و تفریحی و ... در میان زنان و مردان در رده سنی 15 تا 24 سال تقریبا به یک شیوه است و تنها تفاوت موجود در میان ساعاتی است که زنان و مردان صرف خانه داری و فعالیت های شغلی می کنند.
این گزارش نشان می دهد جوانان 15 تا 24 ساله مانند دیگر افراد بیشترین زمان خود را صرف نگهداری و مراقبت شخصی می کنند؛ زنان 13 ساعت و 4 دقیقه در یک روز و مردان 13 ساعت و 22 دقیقه.پس از مراقبت از خود، بیشترین زمان جوانان صرف فعالیت های آموزشی و فراگیری می شود. در این مورد تفاوت چندانی میان زنان و مردان وجود ندارد. زنان 3 ساعت و 31 دقیقه و مردان 3 ساعت و 34 دقیقه زمان صرف آموزش می کنند.
سومین فعالیتی که بیشترین زمان را از جوانان می گیرد فعالیت های شغلی برای مردان و خانه داری برای زنان است. این گزارش نشان می دهد زنان 3 ساعت و 7 دقیقه در شبانه روز صرف امور خانه داری می کنند و این زمان برای مردان تنها 4 دقیقه است. در مقابل مردان در این رده سنی 2 ساعت 34 دقیقه زمان صرف کار و فعالیت های شغلی می کنند که این زمان برای زنان تنها 23 دقیقه است.
استفاده از رسانه های جمعی هم به یک میزان زمان زنان و مردان را می گیرد. حدود 2 ساعت و 7 تا 9 دقیقه در یک روز.
کمترین زمان صرف شده در این میان مربوط به فعالیت های داوطلبانه و خیریه است که افراد تنها یک تا دو دقیقه از زمان خود را صرف آن می کنند.
گفتنی است که بررسی مطالعات گذران اوقات از سال 88 انجام شده است و بررسی گزارش های متعدد نشان می دهد در همه این سال ها ایرانی ها از یک الگوی تقریبا ثابت برای گذران وقت خود استفاده می کرده اند.به این ترتیب که همواره بیشترین زمان برای همه گروه های سنی و جنسی صرف نگهداری از خود می شود و کمترین زمان هم برای فعالیت های داوطلبانه و خیریه صرف می شود. همچنین مردان زمان بیشتری را صرف امور شغلی می کنند و زنان صرف امور خانه داری.
علی اصغر سعیدی، جامعه شناس در گفت و گو با هفته نامه تجارت فردا در مورد الگوی گذران وقت گفته بود: مشکل این مطالعات این است که جزئیات را نسان نمی دهد. مثلا مشخص نمی کند 13 ساعتی که افراد صرف نگهداری شخصی می کنند چگونه صرف می شود و دقیقا چه فعالیت هایی را به چه میزان ساعت در بر می گیرد. به گفته وی در یک نگاه کلی جامعه ای که در آن بیش از نیمی از ساعات افراد صرف نگهداری از خود می شود یک جامعه کاملا فراغتی است. اما باید دید ایا ایراد از شیوه آمارگیری است و یا واقعا جامعه ایرانی یک جامعه فراغتی
است؟
معاون اول رئیس جمهوری گفت: حمایت از صنعتگران و توانمندیهای داخلی در دوران پساتحریم در دستور کار دولت قرار دارد.
به گزارش خبرآنلاین،اسحاق جهانگیری که در مراسم گشایش دوازدهمین همایش صنعت پتروشیمی ایران سخن می گفت، با اشاره به حمایت همه جانبه دولت از صنعتگران پس از پایان تحریمها گفت: «حمایت از توانمندی های داخلی در دوران پساتحریم در دستور کار دولت قرار دارد.در این زمینه استفاده از توانمندی های موجود در داخل کشور بسیار مهم است و در همه بخشها بویژه بخش های صنعتی، باید از توان داخل به بهترین شکل استفاده شود.»
جهانگیری معتقد است ایران در مقطع زمانی مهمی قرار دارد؛او تصریح می کند: «بعد از بسته شدن پرونده PMD قصد داریم با همه توان وارد دوران پساتحریم شویم. پس از PMD می توانیم به صورت شفاف تر صحبت کنیم .بنابراین باید تا آن زمان صبر کرد.»
معاون اول رییس جمهوری می گوید:« با نزدیک شدن به روز اجرای برجام، نیازمند راهبردی مهم در مسیر توسعه هستیم و در این راه وزارت نفت در جذب سرمایه گذاری ها پیشتاز بوده است، هرچند عده ای سعی می کنند بر دامنه انتظارا ت بیفزایند، اما تلاشها در این مسیر ادامه دارد. باید توجه داشت که بازار ایران در دوران پساتحریم نباید بازار مصرف کالاهای خارجی شود .البته این موضوع به این معنا نیست که ما از ورود شرکتهای خارجی به این بازار جلوگیری کنیم، زیرا برای این شرکتها وجود 80 میلیون نفر بازار مصرف بسیار جذاب است.»
وی با بیان این که در دهه گذشته، خالص شغل ایجادشده در کشور در حد صفر یا در نهایت سالی50 هزار شغل بوده است، گفت: «ایجاد شغل یکی از مزیتهای اصلی صنعت پتروشیمی به شمار می آید. ایران در 10 سال آینده شاهد ایجاد سالانه 890 هزار فارغ التحصیل از دانشگاههای کشور خواهد بود که صنعت پتروشیمی می تواند نقش بسزایی برای ایجاد شغل آنها داشته باشد.»
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به اینکه وضع رفاهی مردم در دهه گذشته نزولی بوده است، می گوید:« درآمد سرانه خانواده های شهری و روستایی طی مدت زمان یادشده 15 و 29 درصد کاهش یافته است.»
او تاکید کرد:« مأموریت دولت در سالهای آینده، ایجاد شغل، رفاه مردمی و بازگشت اقتدار اقتصادی ایران است که به یقین نقش اصلی بر عهده صنعت نفت و پتروشیمی است.»
ز برنامه ششم تا ادغام وزارتخانه ها
جهانگیری به آماده شدن پیش نویس برنامه ششم ظرف دو هفته آینده اشاره کرد و گفت:« برنامه ششم توسعه باید منطبق بر اقتصاد مقاومتی باشد،زیرا اقتصاد مقاومتی در دوران پساتحریم برای ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار است.»
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به شایعاتی درخصوص ادغام وزارتخانه های مختلف در رسانه ها گفت: «این مباحث هم اکنون در حد پیشنهاد است و دولت در برنامه ششم توسعه هیچ تصمیمی در این خصوص ندارد.»
جهانگیری یادآور شد: «در توسعه صنعت پتروشیمی عدالت محوری باید مد نظر قرار گیرد؛ به عنوان مثال توسعه این صنعت در مناطق محرومی همچون سواحل خلیج فارس و دریای عمان باید در دستور کار قرار گیرد.»
توطئه کاهش قیمت نفت
جهانگیری در این همایش گفت :« در برنامه ششم توسعه، اقتصاد کشور باید رشد 6 درصدی را تجربه کند که برای تحقق این امر باید سالانه 900 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری صورت گیرد. ایران با توجه به پتانسیل های موجود در خود می تواند در دهه آینده نه تنها در زمینه مشکلات خود، بلکه گره گشای مشکلات اقتصادی جهانی خواهد بود.»
وی با انتقاد از توطئه کاهش جهانی قیمت نفت تاکید کرد:« هم اکنون برخی کشورها با افزایش تولید در بازار نه تنها به مردم خود بلکه به مردم مسلمان دیگر کشورهای تولیدکننده ضربه می زنند، البته در این میان مسائل اقتصادی نیز در کاهش قیمت نفت بی تأثیر نیست.اما باید راهکاری سیاسی و جهانی برای جلوگیری از افت جهانی قیمت نفت اتخاد کرد ضمن آن که با برداشته شدن تحریمها ظرف چند ماه آینده، تولید نفت ایران به میزان قبل از تحریم ها برمی گردد.»
در روایتی از اباصلت آمده است: «مأمون، امام رضا (ع) را فراخواند و آن حضرت را مجبور کرد از انگور بخورد. آن حضرت به واسطه آن انگور مسموم شد.»
درباره نحوه شهادت امام رضا (ع)، بیشتر عالمان شیعه و همچنین تعداد زیادی از علمای اهل سنت، قائل هستند که آن حضرت مسموم و شهید شده است. البته درباره عامل شهادت امام هشتم، اختلافنظرهایی وجود دارد؛ اما قول مشهور این است که آن حضرت، توسط «مأمون» خلیفه عباسی مسموم و به شهادت رسید.
برخی از علمای اهل سنت بر این نظرند که مأمون، امام رضا (ع) را مسموم نکرده است و برای این گفته خود دلائلی هم ذکر میکنند. از جمله آن دلائل این است که مأمون دختر خود را به همسری امام جواد (ع) درآورد. مأمون به برتری امام رضا (ع) در برابر علما استدلال میکرد. بعد از درگذشت امام رضا (ع) مأمون بسیار ناراحت و غمگین بود و...
در ادامه خواهیم گفت که به هیچ یک از دلائل در این رابطه نمیتوان استناد کرد.
همچنین عدهای از علمای اهل سنت نیز بر این باورند که امام رضا (ع) مسموم شده است و عامل جنایت، عباسیان اما شخصی غیر از مأمون، بوده است. برای مثال؛ ابنجوزی میگوید: «وقتی عباسیان دیدند خلافت از دست آنها خارج شد (به واسطه ولایتعهدی) و به دست علویان افتاد، امام رضا (ع) را مسموم کردند.» این قول نیز چندان صحیح به نظر نمیرسد؛ زیرا «بیشتر مورخان و راویان اجماع دارند که مأمون سم را به امام (ع) داده نه غیر او.»
همچنین روایات مستندی از امام رضا (ع) وارد شده است که در آن، حضرت شهادت خود را پیشگویی کرده و عامل این جنایت را مأمون دانسته است. امام رضا (ع) به هرثمة بن اعین میگوید: «موقع مرگ من فرا رسیده است. این طاغی (مأمون) تصمیم گرفته مرا مسموم کند...»
عدهای از پژوهشگران معتقدند که شورش عباسیان در بغداد و تصمیم مأمون برای حضور در این شهر، سبب شد تا اطرافیان این خلیفه به وی هشدار دهند که در نبود وی و حضور ولیعهد ـ که منظور امام رضا (ع) بود ـ کار حکومت به مشکل برخواهد خورد و به همین دلیل، مأمون، امام رضا (ع) را به شهادت رساند.
به نظر میرسد انگیزه اصلی مأمون در به شهادت رساندن امام رضا (ع) همین مطلبی باشد که ذکر شد. چرا که قیام عباسیان در بغداد جز به خاطر ترس از روی کار آمدن علویان نبوده است.
طبری مینویسد: «مأمون نامهای به بنیعباس در بغداد نوشت و مرگ علی بن موسی (ع) را به آنان اعلام کرد و از آنان خواست که به اطاعت او درآیند؛ زیرا دشمنی آنان با او جز با بیعت وی با علی بن موسی (ع) نبوده است
ز دیگر موجباتی که مورخان در قتل امام رضا (ع) ذکر کردهاند، کینهای میدانند که مأمون از امام رضا (ع) به دل گرفته بود. طبرسی مینویسد: «علتی که موجب شد مأمون، امام رضا (ع) را به شهادت برساند، این بود که آن حضرت بیمحابا (و بدون ترس) حق را در برابر مأمون اعلام میکرد. در بیشتر موارد در مقابل او قرار میگرفت که موجب عصبانیت و کینه او می شد...»
همانگونه که بیان شد، از نظر روایات شیعی، شکی نیست که مأمون، حضرت رضا (ع) را مسموم کرد. اما اینکه کیفیت این عمل چگونه بوده است، چند نوع روایت وجود دارد که به آنها اشاره میکنیم.
روایتی را شیخ مفید از عبدالله بن بشیر نقل کرده که عبدالله گفت: «مأمون به من دستور داد که ناخنهای خود را بلند کنم ... سپس مرا خواست و چیزی به من داد که شبیه تمر هندی بود و به من گفت: این را به همه دو دست خود بمال ... سپس نزد امام رضا (ع) رفت و به من دستور داد که انار برای ما بیاور. من اناری چند حاضر کردم و مأمون گفت: با دست خود آن را بفشار.
من فشردم و مأمون آن آب انار را با دست خود به حضرت خورانید و همان سبب مرگ آن حضرت شد و پس از خوردن آن آب انار، دو روز بیشتر زنده نماند.».»
بعد از شهادت امام رضا (ع) شیعیان، بدن شریف آن حضرت را در خراسان تشییع کردند. این تشییع جنازه به حدی پر شور بود که تا آن زمان مثل آن دیده نشده بود. همه طبقات در تشییع جنازه امام حاضر شدند. آن امام همام، در سال 203 قمری در شهر طوس به خاک سپرده شد و بارگاه عظیمش امروز میزبان صدها هزار عزادار است، در حالی که هیچ نشانی از خلافت پهناور مأمون وجود ندارد.
روایت دیگری را شیخ مفید از محمد بن جهم ذکر کرده که می گوید: «حضرت رضا (ع) انگور دوست میداشت. پس قدری انگور برای حضرت تهیه کردند. در حبههای آن به مدت چند روز سوزنهای زهرآلود زدند. سپس آن سوزنها را کشیده و نزد آن بزرگوار آوردند ... آن حضرت از آن انگورهای زهرآلود بخورد و سبب شهادت ایشان شد.»
روایتی از اباصلت هروی نیز نقل شده که می گوید: «مأمون، امام رضا (ع) را فراخواند و آن حضرت را مجبور کرد از انگور بخورد. آن حضرت به واسطه آن انگور مسموم شد.»
بنابراین، ادلهای که اهل سنت ذکر کردهاند که مأمون امام رضا (ع) را به شهادت نرسانده بیاساس است؛ چرا که مأمون فردی بود که به خاطر حکومت، برادرش امین را به قتل رساند و محبوبیت امام رضا (ع) در نزد او از برادرش بیشتر نبود. و گریه ظاهری او بعد از مرگ امام (ع) به جهت منحرف کردن اذهان علویان و طرفداران امام رضا (ع) بوده
است.
من کیستم گدای تو یا ثامن الحجج
شرمنده عطای تو یا ثامن الحجج
بالله نمی روم بر بیگانگان به عجز
تا هستم آشنای تو یا ثامن الحجج
هر چند حال و روز زمین و زمان بد است
یک تکه از بهشت در آغوش مشهد است
حتی اگر به آخر خط هم رسیده ای
آنجا برای عشق شروعی مجدد است
سلام بر تو ای عصمت هشتم! کوچه های توس، هنوز بوی عطرآگین تو را می دهد و آوای غریب ملایک هنوز در طواف حریم کبریایی ات به گوش می رسند
هرکجاسلطان بود دورش سپاه و لشکر است،
پس چرا سلطان خوبان بی سپاه و لشکر است
با خبر باشید چشم انتظاران ظهور،
بهترین سلطان عالم از همه تنها تر است
خراسان میدهد بوی مدینه/ خراسان کوه غم دارد به سینه
خراسان را سراسر غم گرفته/ در و دیوار آن ماتم گرفته
شهادت امام رضا(ع) تسلیت باد