حمد حسین نجاتی: سه ضلع بهداشت و درمان کشور، پس از سه سال آرامش در تعیین تعرفه های درمانی، دوباره بر سر تعرفه گذاری درمان، به چالش برخوردند. ماجرا از آنجایی آغاز می شود که وزارت بهداشت و سازمان های بیمه گر به دنبال افزایش 12 درصدی تعرفه های درمانی هستند اما سازمان نظام پزشکی به عنوان نماینده پزشکان افزایش 20 تا 30 درصدی تعرفه های درمانی را مناسب می خوانند.
دلیل وزارت بهداشت و سازمان های بیمه گر برای افزایش 12 درصدی، این است که در ابتدا بودجه سازمان های بیمه گر در سال 1395 با رشد 12 درصدی مواجه خواهد شد و از آن طرف دیگر، اگر درصدی بالاتر از 12 درصد، تعرفه های درمانی رشد کند، سازمان های بیمه گر با کمبود اعتبارات مواجه می شوند. وزارت بهداشت نیز به دلیل تاثیر رشد 20 تا 30 درصدی تعرفه های درمانی بر هزینه های درمانی مردم، مخالف این میزان افزایش است.
پزشکان اما دلایل خاصی برای رشد 20 تا 30 درصدی تعرفه های درمانی دارند.?یکی از اصلی ترین علت های زیاده خواهی پزشکان در بحث افزایش تعرفه ها مالیاتی است که دولت از پزشکان دریافت می کنند. تا پیش از سال 1392 به صورت توافقی هر سال 20 درصد به مالیات پزشکان افزوده می شد. اما از سال 1392 با توجه به روز رسانی کتاب تعیین تعرفه های درمانی موسوم به کتاب کالیفرنیا، تعرفه های درمانی برای پزشکان 200 تا 300 درصد افزایش پیدا کرد. دلیل این بروزرسانی و افزایش قابل توجه این بود که در ابتدا تعرفه های درمانی واقعی شود تا پزشکان از افزایش دلبخواه تعرفه ها اجتناب کنند و پس از آن بساط دریافت زیرمیزی به بهانه ارزان بودن تعرفه ها و مقرون به صرفه نبودن آن برای پزشکان، جمع شود.
پس از آن اتفاق ، مالیات پزشکان نیز افزایش 200 تا 300 درصدی به خود دید و حالا پزشکان دغدغه جدیدی برایشان ایجاد شده. چرا که تا پیش از این اگر دلیل زیاده خواهی در افزایش تعرفه های درمانی، مقرون به صرفه نبودن خدمات بود، حالا دغدغه آنها مالیات شده تا با افزایش تعرفه های درمانی، تا حد زیادی ما به التفاوت مالیاتی که قرار است پرداخت کنند، جبران شود.
دولت یازدهم از تجربه تلخ دولت دهم در می گیرد؟
وزارت بهداشت در دولت یازدهم نیز دست به افزایش تعرفه های درمانی زد اما این افزایش منجر به افزایش هزینه های درمانی مردم نشد، حال سوال اینجاست که این اتفاق چگونه رخ داد.
طی سه سال اخیر وزارت بهداشت در دولت یازدهم دست بر روی زخم هایی از نظام سلامت کشور گذاشت، که حل آنها می تواند قدم های بزرگی به نفع مردم باشد. یکی از مهم ترین زخم های نظام سلامت در ایران، سهم بالای مردم از پرداخت هزینه های درمانی است. سهمی که ابتدای سال 1390 همزمان با قدم های ابتدایی اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، افزایش یافت از 50 درصد از اواخر دهه 80 به 60 درصد ابتدای سال 90 و 70 درصد پایان سال 1391 رسید.
این سهم بالای مردم در حالی است که طبق برنامه پنجم توسعه تا پایان سال پیش بینی شده، باید سهم مردم به 30 درصد کاهش پیدا می کرد اما این پیش بینی روندی معکوس داشت. با این حال وزارت بهداشت در دولت یازدهم در سال هایی که گذشت، قدمی بسیار مهم و حیاتی در این زمینه برداشت. طرحی که حیات و ممات وزارت بهداشت در دولت روحانی است و تحت عنوان«طرح تحول در نظام سلامت» در میان مردم شناخته شده است. سید حسن قاضی زاده هاشمی اجرای این طرح را از فرودین 1393 کلید زد. او در اولین قدم بیمارستان های دولتی را نشانه گرفت و توانست با ترزیق اعتبارات به این بیمارستان ها، سهم مردم از پرداخت هزینه ها در این بیمارستان ها را به 10 درصد برساند. طرحی که وزارت بهداشت را بیش از سایر وزارتخانه ها در کشور موفق جلوه داد و فاز های بعدی آن طرح نیز یکی پس از دیگری آمدند.
پس از آن وزارت بهداشت در آبان ماه 1393 تعرفه های درمانی را تا 3 برابر افزایش داد، تا با این اقدام در قدم اول بتواند هزینه های تمام شده درمانی را واقعی تر کند و از سوی دیگر بهانه پزشکان برای دریافت زیر میزی را از بین ببرد. همزمان با برنامه ریزی دقیق موفق شده است که با این افزایش سه برابری تعرفه های درمانی نه تنها هزینه های پرداختی مردم افزایش نیابد، بلکه کاهش بالایی نسبت به گذشته داشته باشد.
این فرآیند یعنی افزایش تعرفه ها و عدم دریافت این افزایش از مردم ضلع سوم بهداشت و درمان کشور یعنی سازمان های بیمه گر را با فشار بی سابقه ای مواجه کرده است. به این معنا که این بار بار ناشی از افزایش تعرفه های درمانی نه بر دوش مردم که بر دوش سازمان های بیمه گر خواهد بود.?حالا چالش افزایش تعرفه های درمانی، دوباره می تواند سازمان های بیمه گر را دچار چالش کند و از آن طرف دیگر هزینه های درمانی مردم را افزایش دهد. به همین دلیل به نظر می رسد، دولت یازدهم باید از تجربه تلخ دولت دهم استفاده کند.
براساس قانون دولت باید 10 درصد از عواید حاصل از هدفمندی یارانه ها را در اختیار نظام بهداشت و درمان کشور قرار دهد. سهمی که تا کنون تنها 500 میلیارد از آن نقد شده است و 5 هزار و 500 میلیارد تومان از آن در هاله ای از ابهام است. در دولت دهم این سهم برای وزارت راه رفت و وزارت بهداشت از آن محروم شد و پس از آن مشکلات مالی متعددی را برای این وزارتخانه ایجاد کرد. حالا دولت یازدهم می تواند با اختصاص به موقع این سهم سازمان های بیمه گر از کسری بودجه شکننده خارج کند و مانع افزایش هزینه های درمانی به نفع مردم شود.
نگار احمدی-
داستان قیمت گذاری خودرو، هنوز کش دار و پرحاشیه است؛ با وجودی که دولت یازدهم به لحاظ اندیشه ای طرفدار بازار آزاد شناخته شده،اما وجود شورای رقابت و دخالت این شورا در قیمت گذاری ها از جمله قیمت گذاری خودرو سبب شده تا این موضوع به تناقض بین دیدگاههای اقتصادی حاکم بر دولت در اجرا و عمل تبدیل شود.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت،معدن و تجارت بارها اعلام کرده که قائل به قیمت گذاری خودرو توسط شورای رقابت نیست،با این حال او و دیگرانی که اعتقاد به سازوکار بازار دارند، علی رغم این دیدگاه در بروکراسی پیچیده شورای رقابت گرفتار شده اند.
اگرچه او پیش از این در نامه ای به معاون اول رییس جمهور و رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور خواستار خروج خودرو از سیستم قیمت گذاری شد،اما در نهایت شورای رقابت حرف آخر را در قیمت خودرو زد. نعمت زاده در نامه خود نوشته بود:« بر اساس مواد قانون برنامه پنج ساله، برخی کالاها، اساسی به حساب میآیند که دولت قیمت آنها را تعیین میکند،اما در قیمتگذاری کالاهای غیراساسی دولت نقش نظارتی خود را ایفا مینماید. خودرو کالایی اساسی و ضروری به شمار نمیآید و یارانهای نیز به آن تعلق نمیگیرد که دولت بخواهد در قیمتگذاری آن دخالت داشته باشد لذا باید اجازه داد که قیمت خودرو را عرضه و تقاضا یا همان «بازار»، مشخص کند.»
صندلی قیمت گذاری
رضا شیوا در رده اقتصاددان طرفدار اقتصاد آزاد به شمار می رود. سال ها در بخش خصوصی فعالیت کرده و کارکرد این بخش را به خوبی در اقتصاد می شناسد،اما گویا صندلی ریاست شورای رقابت به گونه ای است که هر اقتصاددانی با دیدگاه اقتصاد آزاد هم بر این صندلی می نشیند ناچار به اجرای سیاست های حمایتی و انحصاری است.
شیوا در واکنش به نامه نعمت زاده گفته بود:« وزیر{صنعت،معدن و تجارت} به نقش مخرب و بحران آفرین نظام قیمت گذاری در بخش خودرو تأکید کرده است،درحالی که به اعتقاد من نظام قیمت گذاری برای بازارهای انحصاری به هیچ عنوان مخرب و بحران آفرین نیست. البته به اعتقاد من نظام قیمتگذاری به صورت کلی مناسب نیست اما باید توجه داشته باشیم در بازارهای انحصاری برای کنترل اوضاع باید نظارت بر قیمت گذاریها صورت گیرد.»
عملکرد شورای رقابت درسایر بخش های اقتصادی هم برهمین رویه است.سال گذشته عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی بسیار صریح عملکرد نهاد های قیمت گذاری را سوسیالیستی خواند. آخوندی گفته بود:« نظام قیمتگذاری باید برچیده شود، این نظام آموزه سیستم سوسیالیست و مارکسیست است، 25 سال در همه برنامههای توسعه به این موضوع تاکید شد اما هنوز این داستان مانع توسعه کشور است.»
تولید پرهزینه و رکودی که باقی است
اگرچه پس از بحث های بسیار،شورای رقابت در سال جدید افزایش قیمت خودرو را به صورت پذیرفت،اما این به معنای پذیرش کارکرد بازار برای قیمت گذاری نیست.چه آنکه براساس مصوبه شورای رقابت، اعضای شورا تنها با تمدید دستورالعمل قیمتگذاری خودرو برای سال 95، موافقت کردند و رای به افزایش قیمت خودروهای داخلی دادند. شورای رقابت در واقع مجوز افزایش قیمت 81. 1 درصدی برای محصولات ایران خودرو و 4. 0 درصدی برای خودروهای سایپا صادر کرد تا پس از حدود دو سال فریز قیمتی، دست خودروسازان برای بالا بردن نرخ محصولاتشان باز کند.اما صورت مساله همچنان باقی است.
تحلیل گران بازار می گویند، این تصمیم تاثیری چندانی در بازار نگذاشته است. فعالان بازار خودرو هم می گویند:« دولت باید اقدامات دیگری برای تحریک تقاضا انجام دهد و افزایش قیمت نه تنها رکود بازار را رفع نخواهد کرد بلکه آن را تشدید هم می کند.»
بعد از توافق برجام هیات های خارجی بسیاری به ایران آمدند و ظرفیت های خودروسازی ایران را از نزدیک دیدند،اما برآیند کلی آنها نگاه به بازار ایران به عنوان یک بازار صادراتی است.از همین روست که در حال حاضر گروهی از وزارت صنعت، معدن و تجارت، اتاق اصناف و فدراسیون واردات، مشغول تدوین «قانون جامع واردات خودرو» هستند.به نظر می رسد،حالا واردکنندگان هم برای بازار خودرو خیز برداشته اند.
حال آنکه به گفته تحلیل گران اگر قیمت گذاری به بازار سپرده شود و نظام تعرفه ای حاکم شود هم تولید داخلی پیشرو خواهد شد و هم واردات بی رویه صورت نخواهد گرفت.
یاست > رهبری - میزان نوشت: فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران معتقد است: چفیه اگرچه یک پارچه است اما از آنجایی که نماد ایثار و شهادت است، دارای عظمت، احترام و قداست است و نگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی به چفیه نگاهی مقدسانه است.
سرلشکر قاسم سلیمانی طی سخنان دیروز خود در کنگره شهدای استان گیلان با اشاره به سیره رهبر معظم انقلاب در همراه داشتن چفیه که نماد ایثار و مقاومت محسوب میشود، اظهار کرد: این عظمت، احترام و قداست فرهنگ ایثار و شهادت است که موجب شده است ولی فقیه ما که برجستهترین شخصیت این نظام و فقیه جامع الشرایط است، در جلسات رسمی و غیررسمی و در دیدار روسای جمهور کشورها چفیه را به عنوان نماد جنگ، دور گردن خودشان بیندازند و همیشه حائل جسم خودشان کنند.
وی ادامه داد: چفیه اگرچه یک پارچه است اما از آنجاییکه نماد فرهنگ ایثار و شهادت است، دارای عظمت و احترام و قداست است و نگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی به چفیه نگاهی مقدسانه است؛ همانطور که ما یک پارچه را به حرم ائمه اطهار متبرک می کنیم و به چشم خود می کشیم و با خود همراه میکنیم.
سرلشکر سلیمانی با اشاره به ضرورت اهتمام به تجلیل و پاسداشت مقام شهدا و ایثارگران، گفت: ضروت جامعه ما درک درد جبهه است و از اینرو برگزاری این کنگره ها و یادواره ها مهم است و این امر نباید به یک جلسه و یک روز ختم شود بلکه باید در تمام مساجد و مناطق و روستاها امتداد داشته باشد.
انش > پزشکی - سرعت ضربان قلبتان زیاد شده است، سریع تر نفس می کشید، احساس سنگینی در شانه هایتان دارید، دست خود را مشت کرده اید و آماده عکس العمل هستید؟ به گزارش ایرنا با این علائم شما گرفتار حسی طبیعی شده اید که اگر کنترل نشود و یا مکرر باشد، برایتان دردسر درست می کند.
ارشناسان خشم را به عنوان یکی از راه های بقا و محافظت از خود در برابر اقدامات نادرست تعریف می کنند، هر چند نکته مهم این است که خشمگین شدن نباید به یک عادت بدل شود.
میزان متوسط خشم می تواند نتیجه احساس خستگی، استرس و یا تحریک عصبی باشد. به واقع، تامین نشدن و یا به خطر افتادن نیازهای انسانی اولیه می تواند موجب برانگیختگی و در نهایت خشم افراد شود.
افزون بر این، باورها، نظرات و اقدامات سایر افراد نیز می تواند ناراحت کننده باشد و خشم ناشی از این ناراحتی، توان ما را برای ارتباط با دیگران مختل کند که در نهایت احتمال رفتار و گفتار غیرمنطقی را افزایش می دهد. غیرمنطقی بودن ما، موجب برانگیخته شدن حس تهدید، آزردگی و حتی خشم در مخاطبان ما نیز می شود.
براساس گزارش هلث نیوز، افراد مختلف راهکارهای واکنشی متفاوتی در برابر خشم دارند که شناخت این واکنش ها می تواند در زمینه راه های کاهش و مهار خشم مفید باشد.
کارشناسان توصیه می کنند که برای جلوگیری از تبدیل شدن خشم به یک عادت، اگر سابقه از کوره در رفتن را دارید، به محض مشاهده احساس علائم اولیه آن، بی درنگ خود را از شرایط خاصی که در آن قرار دارید، خارج کنید.
برای این منظور می توانید:
تا شماره 10 بشمارید
شمارش تا عدد 10 فرصت آرام شدن می دهد، بنابراین می توانید با وضوح بیشتری فکر کرده و بر خشم آنی خود غلبه کنید.
آرام نفس بکشید
از دیگر راهکارهایی که برای خروج از وضعیت اولیه خشم می توان انجام داد، آرام نفس کشیدن است؛ برای این منظور باید به گونه ای نفس کشید که بازدم طولانی تر از دم باشد و هنگام بازدم آرامش داشته باشید. این تمهید، کمک موثری به حفظ آرامش و فکر کردن است.
خشم را در درازمدت مدیریت کنید
به محض آن که توانایی شناسایی علائم اولیه ورود به مرحله خشم و راه های آرام کردن خود را یافتید، باید به دنبال روش هایی برای کنترل کلی تر خشم برآیید که برای این منظور چند راهکار توصیه شده است:
ورزش کنید
ورزش کردن می تواند به کنترل خشم کمک کند. با ورزش و استراحت می توان سطوح کلی استرس را کاهش داد. دویدن، راه رفتن، شناکردن، یوگا و مدیتیشن از جمله فعالیت هایی هستند که می توانند فشار عصبی را کاهش دهند. ورزش منظم به عنوان بخشی از زندگی روزمره روش خوبی برای رها شدن از تحریک عصبی و خشم است.
*خودمراقبتی، آرامش بخش است
از دیگر راهکارهایی که برای کنترل کلی خشم توصیه شده، مراقبت از خود است. کارشناسان استراحت منظم و برنامه ریزی برای خواب کافی را بخشی از یک اقدام تاثیرگذار در زمینه خودمراقبتی برای جلگیری از خشم می دانند.
خلاقیت داشته باشید
نوشتن، ساختن آهنگ و نقاشی کردن از جمله کارهایی هستند که به واسطه ماهیت خلاقانه، باعث کاهش استرس و احساس خشم شود.
درباره احساس خود سخن بگویید
صحبت درباره احساسات خود با یک دوست می تواند مفید باشد و به ایجاد دیدگاه متفاوتی درباره وضعیت شما منجر می شود.
افکار خشمگین کننده را دور بریزید
کارشناسان توصیه می کنند که سعی کنید هر گونه رویه غیرمفید در زمینه فکر کردن را کنار بگذارید. افکار بدبینانه و عباراتی مانند "عادلانه نیست" یا "حقش نبود"، می تواند موجب افزایش تمرکز شما روی موضوعات خشمگین کننده شود. با خارج کردن این قبیل افکار از ذهن، زودتر به آرامش می رسید.
اضطراب، ترس و خشم
یک مشاور کودک و روانپزشک نوجوان می گوید: برخی اوقات زمانی که مردم در مورد خشم صحبت می کنند، به واقع درباره پرخاشگری سخن می گویند.
وی ادامه داد: همچنین زمانی که افراد خشم را تجربه می کنند و یا خشمگین به نظر می آیند، اغلب به این دلیل است که آنها دچار ترس شده اند و یا احساس تهدید می کنند که در مقابل، با یک واکنش "مبارزه" به آن پاسخ می دهند.
در چنین مواقعی، از خود بپرسید که از چه چیزی می ترسید؟ این سوال می تواند گزینه های مختلفی را در زمینه چگونگی واکنش در اختیار شما قرار دهد.
همچنین ممکن است به این دلیل عصبانی باشید که فرآیندی طبق نظر شما پیش نرفته و یا ممکن است به همین علت، مورد سرزنش قرار گیرید و یا آسیبی به شما وارد شود. تشخیص این موضوع، به فرد امکان می دهد که بیاندیشد و به گونه دیگری عمل کند.
برای مقابله با خشم کمک بگیرید
در صورت نیاز، از مطالبه کمک پزشک، شرکت در دوره های کنترل و مدیریت خشم و یا مشاوره غافل نشوید.
جامعه > سلامت - ایسنا نوشت: رییس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت از تدوین برنامهای جدید برای ارائه آموزشهای پیشگیری از ایدز به نوجوانان و جوانان خبر داد.
پروین افسر کازرونی در خصوص برنامه وزارت بهداشت برای ارائه آموزشهای پیشگیری از ایدز، اظهار کرد: جلب مشارکت بخشهای مختلف، تاکید بر برنامههای پیشگیری و کنترل ایدز در گروه نوجوانان و جوانان به صورت آموزش در مدارس و خارج از مدارس در قالب بستههای آموزشی که با هماهنگی وزارت آموزش و پرورش شروع شده، در دست اقدام است.
وی همچنین از راهاندازی پنج مرکز مشاوره ویژه نوجوانان و جوانان در مناطق پرخطر استانهای تهران، کرمانشاه، فارس و خوزستان خبر داد و افزود: استفاده از روشهای نوین آموزشی مثل تهیه کلیپ و فیلمهای کوتاه که بتواند به طور گسترده در اختیار افراد خصوصا نوجوانان و جوانان قرار گیرد، جزو برنامههای ما قرار دارد. امیدواریم بتوانیم این کلیپها را از دانشگاه تا پادگانها و هرنقطهای که این گروه سنی حضور داشته باشند و همچنین از طریق شبکههای اجتماعی اطلاع رسانی کنیم.
برنامههای پیشگیری از انتقال ایدز مادر به کودک گسترش مییابد
کازرونی همچنین به گسترش برنامههای پیشگیری از انتقال مادر به کودک به صورت پایلوت در 16 دانشگاه علوم پزشکی کشور نیز اشاره کرد و افزود: در حال حاضر این اقدامات در تمام مناطق حاشیه نشین نیز انجام میشود. در مراکز سلامت جامع، تمام زنان باردار این مناطق در زمینه ایدز آموزش میبینند و مورد ارزیابی قرار میگیرند که در صورت ابتلا، تشخیص و درمان دارویی آن آغاز شود و انتقال آن از 30 تا 40 درصد به کمتر از دو درصد کاهش دهد.